Tá Aodh Ó Corcráin ina chónaà i dtuaisceart ThÃr na mBascach, áit a bhfuil sé i mbun gnÃomhaÃochta, agus cócaireachta, i mbaile beag cósta. Gach seachtain cuireann sé oideas ar fáil do léitheoirà NÓS agus d’éisteoirà Raidió na Life – is féidir éisteacht lena mhÃr bhia ar chlár maidine an stáisiúin, An Bricfeasta Blasta, anseo thÃos. An tseachtain seo… uibheagán ceap!
Nuair atá tú óg agus ar shiúl ón bhaile, is rud coitianta é beagán turgnaimh a dhéanamh ó am go chéile.
Mar sin, an tseachtain seo, bhain mé agus cara liom triail as beacáin, agus caithfidh mé a rá gur bhain mé an-sult astu…
Ó! Nà hataà taibhsà atá i gceist agam, ach ceapaÃ!
Nó cepe, mar a deir na Francaigh.
Is beacáin ghalánta shÃodúla iad seo atá ar fáil an t-am seo den bhliain.
Tar éis cith agus dealán, tiocfaidh tú orthu ag deireadh an tsamhraidh nó tús an fhómhair ag fás ag bun na gcrann darach.
Nó, má tá siopa nó margadh maith thart fán bhaile, is féidir labhairt leis na daoine gairmiúla.
Nà nós coitianta é inár dtÃr féin a bheith ag seilg beacán ach tá muintir mhór-roinn na hEorpa breá cleachta ar fad leis.
Ach tá rudaà ag athrú, agus tá bialanna ar nós Aniar i nGaillimh ag dÃriú isteach ar bheacáin fhiáine agus a leithéid nÃos minice – chaith prÃomhchócaire Aniar tamall ag Noma, Cóbanhávan, atá ar na bialanna is fearr ar domhan agus aitheanta mar gheall ar an ról mór atá ag an dúlra áitiúil ina mbiachlár.
An ghné is speisialta faoi na ceapaà ná nach féidir leat iad a fhás tú féin, caithfear teacht orthu sa dúlra.
Is mar gheall air seo a bhÃonn costas mór orthu, ach is fiú go mór é chun iad a bhlaiseadh.
Má bhÃonn suim agat ceapaà a aimsiú faoin tuath, is féidir ranganna a fhail ar lÃne le suÃomhanna ar nós mushroomstuff.com
Tá seilg beacán contúirteach go leor – bÃonn nimh i gcuid acu ar ndóigh – agus is fiú foghlaim ó na daoine a bhfuil fios a ngnóithe acu.
Anseo i dTÃr na mBascach déantar uibheagán leo.
Is dóigh liom go bhfuil a fhios acu caidé atá ar bun acu mar sin nÃor athraigh mé an t-oideas mórán.
– 4 Ubh saor-raoin
– 100g de cheapaÃ
– Peirsil
– 1 Clóbh gairleoige
– Ola olóige/cnó cócó/ráibe
– Im
– Salann
– Piobar dubh
Glan agus gearr na ceapaà ina bpÃosaÃ.
Caithfear iad a chócaireacht ar mheán-teas i gcuid mhór ola roimh ré ar feadh 10-20 bomaite nó go bhfuil siad deas bog.
Cuir piobar dubh agus salann leo agus iad ag cócaireacht.
Measc do chuid uibheacha mar a dhéanfá le huibheagán.
Cuir na ceapaÃ, gairleog, peirsil agus roinnt salainn isteach leis na huibheacha.
Déan an friochtán breá te agus cuir an t-im isteach agus ansin an meascán atá déanta agat.
Nuair atá sé chóir a bheith cócaráilte frÃd, bain as an teas é, cuir é ar phláta agus déan é a fhilleadh.
Ba cheart go mbeidh sé leath-dhéanta sa lár, deas fliuch.
Ith é le arán deas, gloine ceirtlise nó fÃon geal atá rud beag milis, ar nós Chardonnay.
BÃonn An Bricfeasta Blasta ar siúl ar Raidió na Life, Luan go hAoine, ar 8rn-9rn agus bÃonn Aodh le cloisteáil gach Céadaoin.